nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Riksrevisionen: beredskapen för kärnkraftsolyckor brister

  • Annons 1

Riksrevisionen har granskat regeringens och ansvariga myndigheters beredskap vid olyckor i svenska kärnkraftverk. Rapporten Beredskapen för kärnkraftsolyckor visar att beredskapen för att ta hand om långsiktiga konsekvenser av en kärnkraftsolycka är mycket bristfällig. Även beredskapen i det akuta skedet, som i huvudsak är god, har flera brister.

– Om en kärnkraftolycka inträffar idag kan de långsiktiga konsekvenserna bli allvarligare än nödvändigt, eftersom myndigheterna är dåligt förberedda. Fler människor riskerar att utsättas för strålning och radioaktivitet i livsmedel än de annars skulle behövt göra, uppger riksrevisor Lennart Grufberg i ett pressmeddelande.

Bland de konstaterade bristerna är att de tre berörda länsstyrelserna saknar eller har enbart utkast till saneringsplaner, trots att det finns bestämmelser som kräver planer. Myndigheternas överföring av information mellan varandra och till allmänheten fungerar inte heller tillräckligt bra. Dessutom konstateras att regeringens mål och krav, bland annat på myndigheternas deltagande i insats och övning, är otydliga och följs inte upp.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.