nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Riksdagen beslutar om överskott av utsläppsrätter

Enligt Riksrevisionens granskning är värdet på Sveriges överskott av utsläppsrätter mellan sju och åtta miljarder kronor. Nu uppmanar riksdagen regeringen att lägga korten på bordet.

  • Annons 1

Lika osäkert som det exakta värdet på regeringens utsläppsrätter är vad som ska hända med överskottet. Alternativen är att de säljs, sparas eller annulleras. Oppositionen har talat för en annulering.

I ett beslut från i veckan uppmanar riksdagen regeringen att lägga korten på bordet – att redovisa uppgifterna om överskottet. Och att komma med ett förslag som riksdagen kan ta ställning till. Riksdagen får alltså sista ordet om vad som ska hända med utsläppsrätterna.

I miljö- och jordbruksutskottets betänkande från i mars konstateras att ”regeringen har inte underställt riksdagen frågan om hur överskottet ska hanteras eller redovisat uppgifter om överskottets storlek och värde.”

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4