nr-logo

Tidningen för miljöproffs

I höstas vann Riksbyggen Miljö & Utvecklings pris Miljöstrategipriset för att det utvecklat ett verktyg kring ekosystemtjänster. Prispengarna har nu gett ett hem till  80 000 bin.
I höstas vann Riksbyggen Miljö & Utvecklings pris Miljöstrategipriset för att det utvecklat ett verktyg kring ekosystemtjänster. Prispengarna har nu gett ett hem till 80 000 bin. FOTO: Karolina Brick

Riksbyggen bygger bikoloni på Kungsbron

80 000 honungsbin har fått ett hem på Kungsbron i Stockholm. Bikolonin bekostas genom prispengar från Miljöstrategipriset som Riksbyggen vunnit i konkurrens med bland annat Systembolaget, ICA och Eskilstuna kommun.

  • Annons 1

I höstas vann Riksbyggen Miljö & Utvecklings pris Miljöstrategipriset för att de tillsammans med Sweco utvecklat ett verktyg för att arbeta systematiskt med ekosystemtjänster. Ekosystemtjänster är funktioner hos ekosystemen som är nödvändiga eller nyttiga för människan. Idag är många av dem satta under hårt tryck och historiskt sett har man inte tagit hänsyn till de här tjänsterna vid samhällsplanering.

 

Karolina Brick är miljöchef på Riksbyggen.

Karolina Brick är miljöchef på Riksbyggen.

– Bikupan är ett konkret exempel på hur vi inom Riksbyggen arbetar med ekosystemtjänster som en insats för den biologiska mångfalden och för ett hållbarare samhälle, säger Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen.

Bikupan på Kungsbron kommer  att ge närproducerad, ekologisk honung. Normalproduktionen av honung är cirka 20-25 kilo per samhälle och säsong i stadsmiljö.

Riksbyggen har även anlagt bigårdar på andra ställen i Sverige. I bostadsrättsföreningen Skogsfalken i Uppsala finns sedan i april två bikupor för stadsbin.

– Förutom bikupor är odlingslotter, gröna tak, fågelholkar, humblebon och grönskande miljöer där insekter pollinerar, naturen blommar och människor trivs exempel på ekosystemtjänster, säger Karolina Brick.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Vill förlänga elcertifikatsystemet

Energimyndigheten har presenterat ett förslag på hur elcertifikatsystemet ska utformas efter 2020. Bland annat föreslår de en förlängning av systemet till 2045 och att kvoten höjs från 2022.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Frivilligorganisationer stämmer norska staten för oljeborrning

Norska staten stäms för oljeborrning i Barents hav i Arktis. Det innebär att en norsk grundlagsparagraf som säger att myndigheter ska värna om natur och miljö nu prövas i rätten för första gången.