nr-logo

Tidningen för miljöproffs

I höstas vann Riksbyggen Miljö & Utvecklings pris Miljöstrategipriset för att det utvecklat ett verktyg kring ekosystemtjänster. Prispengarna har nu gett ett hem till  80 000 bin.
I höstas vann Riksbyggen Miljö & Utvecklings pris Miljöstrategipriset för att det utvecklat ett verktyg kring ekosystemtjänster. Prispengarna har nu gett ett hem till 80 000 bin. FOTO: Karolina Brick

Riksbyggen bygger bikoloni på Kungsbron

80 000 honungsbin har fått ett hem på Kungsbron i Stockholm. Bikolonin bekostas genom prispengar från Miljöstrategipriset som Riksbyggen vunnit i konkurrens med bland annat Systembolaget, ICA och Eskilstuna kommun.

  • Annons 1

I höstas vann Riksbyggen Miljö & Utvecklings pris Miljöstrategipriset för att de tillsammans med Sweco utvecklat ett verktyg för att arbeta systematiskt med ekosystemtjänster. Ekosystemtjänster är funktioner hos ekosystemen som är nödvändiga eller nyttiga för människan. Idag är många av dem satta under hårt tryck och historiskt sett har man inte tagit hänsyn till de här tjänsterna vid samhällsplanering.

 

Karolina Brick är miljöchef på Riksbyggen.

Karolina Brick är miljöchef på Riksbyggen.

– Bikupan är ett konkret exempel på hur vi inom Riksbyggen arbetar med ekosystemtjänster som en insats för den biologiska mångfalden och för ett hållbarare samhälle, säger Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen.

Bikupan på Kungsbron kommer  att ge närproducerad, ekologisk honung. Normalproduktionen av honung är cirka 20-25 kilo per samhälle och säsong i stadsmiljö.

Riksbyggen har även anlagt bigårdar på andra ställen i Sverige. I bostadsrättsföreningen Skogsfalken i Uppsala finns sedan i april två bikupor för stadsbin.

– Förutom bikupor är odlingslotter, gröna tak, fågelholkar, humblebon och grönskande miljöer där insekter pollinerar, naturen blommar och människor trivs exempel på ekosystemtjänster, säger Karolina Brick.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.