nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Re:textile ska hitta affärsmöjligheterna med upcycling

Med smarta designprocesser och nya affärsmodeller kan textilier få ett längre liv. Nu satsar Västra Götalandsregionen på att bli föregångare när det handlar om miljöanpassade flöden av textilier.

Re_Texstiles_Inbjudan_Anna_Lidström_Design
  • Annons 1

I Sverige köper vi i genomsnitt 15 kilo textil per person och år. Fyra kilo blir kvar i garderoben, tre kilo samlas in och åtta kilo per person och år slängs. Västra Götalandsregionen har under det senaste året finansierat projektet Re:textile med mål att hitta ny affärsmodeller kring återanvändning av textilier. Nu har regionens miljönämnd beslutat att projektet ska fortsätta under ytterligare tre år. Målsättningen är att hitta designprocesser och nya affärsmodeller som gör att textilier kan få ett längre liv. Det kan exempelvis handla om produktutveckling och att utveckla tekniker och designlösningar för att uppdatera befintliga plagg genom brodyr, tryck, färgning och ny form. I projektet ingår också att undersöka nya affärsmodeller, exempelvis kring cirkulär ekonomi och tjänstifiering.

Adrian Zethraeus

Adrian Zethraeus

– I vårt uppdrag ligger att hitta nya ekonomiska möjligheter. Det är nödvändigt om vi ska får med oss även de större textilkedjorna, säger Adrian Zethraeus, projektledare på Re:textile.

Re:textile arbetar i nära samarbete med flera olika partners, bland annat Vinnova, Textilhögskolan i Borås och västsvenska företag. De kommer att genomföra workshops med syfte att utveckla cirkulära processer och skapa ett utställningsforum för att synliggöra de möjligheter som finns. Målet är också att utveckla en labbmiljö där det finns möjligheter att ta fram prototyper och nya produktionslinjer.

– Vårt mål är att tillsammans med den västsvenska textilbranschen göra det möjligt att förlänga kläders livslängd från två till tio år, säger Birgitta Nilsson som är processledare för miljöavdelningen i Västra Götalandsregionen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.