nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Reningsverken vann i EU-dom

  • Annons 1

I höstas stämde EU-kommissionen Sverige inför EG-domstolen. Anledningen var att landet inte hade följt avloppsreningsdirektivet och infört fullständig kväverening på alla reningsverk i städer med över 10 000 invånare. Beslutet som kom nyligen är en lättnad för reningsverken. Enligt Dagens samhälle ställs kravet nu endast på anläggningar i känsliga områden nära Östersjön. Det drabbar cirka 20 avloppsverk i södra Sverige. Skulle alla kommuner ha infört fullständig rening skulle det innebära extra investeringar på två miljarder, enligt Svenskt vattens uppskattning.

En invändning mot kravet är att det idag anses effektivare med fosforrening än kväverening för att minska övergödningen.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.