nr-logo

Tidningen för miljöproffs

– Inget mer köp av tvättmedel och sköljmedel och dessutom tvättar maskinerna med kallvatten, berättar Magnus Röman, projektledare på MKB Fastighets AB.
– Inget mer köp av tvättmedel och sköljmedel och dessutom tvättar maskinerna med kallvatten, berättar Magnus Röman, projektledare på MKB Fastighets AB. FOTO: Gugge Zelander

Ren tvätt med kallvatten – och utan tvättmedel

Visst går det att tvätta rent utan att använda varken varmt vatten eller tvättmedel. Nu testas tekniken i två höghus i bostadsområdet Nydala i södra Malmö.

  • Annons 1

I ett skåp i tvättstugorna står en anläggning som filtrerar vattnet och avjoniserar det. När det avjoniserade tvättvattnet kommer i kontakt med textilerna i tvättmaskinen bryts jonbindningen mellan fibrerna och smutsen. Tekniken är framtagen av företaget Swatab och vann Malmö Clean Tech City Award 2016.

Tekniken testas nu i två höghus i bostadsområdet Nydala i södra Malmö och totalt kommer ett 70-tal kunder att använda sig av tvättstugorna. Under sex månader ska elförbrukning, vattenförbrukning och kundnöjdhet mätas.

– Detta är ett av två projekt med tvättrum i framkant. I det andra tvättrummet har vi 30-gradigt vatten och maskiner som självdoserar biotekniskt framställt tvättmedel, säger Magnus Röman, projektledare på MKB Fastighets AB.

I de tvättstugor som MKB Fastighets äger tvättas cirka sex miljoner tvättar per år, de flesta med vatten uppvärmt till 40 grader eller mer, så energibesparingen med den nya tekniken är betydande.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.