nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Rekordmånga småföretagare tar miljöhänsyn

Mer än hälften av landets småföretagare, 52 procent, anser att de tar hänsyn till miljön när de gör inköp till företaget. Samtidigt har endast var fjärde småföretagare en miljöpolicy med tydliga miljömål, enligt en undersökning bland 1 400 små och medelstora företag.

  • Annons 1

Bakom mätningen står konsultföretaget Vismas som genomfört undersökningen årligen sedan 2011. Att 52 procent anser att de tar hänsyn till miljön när de gör inköp är den högsta siffran sedan mätningen först genomfördes och en ökning med sju procentenheter sedan förra året.

Enligt undersökningen är det få små- och medelstora företag som har ett systematiskt miljöarbete. var fjärde småföretagare, 25 procent, har en nedskriven miljöpolicy med tydliga miljömål, vilket är en ökning med tre procentenheter sedan förra året. Närmare fyra av tio småföretag, 37 procent, saknar både miljöpolicy och miljömål, förra året var motsvarande siffra 40 procent.

För att fler småföretagare ska prioritera miljöhänsyn vid sina inköp efterfrågas enligt undersökningen lägre pris, högre tillgång till miljöanpassade produkter samt krav från myndigheter.

Här hittar du rapporten

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Sverige kan bli det klimatmässiga föredöme som omvärlden behöver”

Mattias Goldmann om 73-punktsöverenskommelsen:

Förutsättningarna för att nå klimatmålen till år 2030 förbättras kraftigt med 73-punktsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet. Men de viktigaste punkterna behöver konkretiseras och utformas så att de ger maximal klimatnytta, skriver Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.