nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Regeringens nya miljöbilspaket

Nedsatt förmånsvärde för miljöbilar och ett nytt kvotsystem. Det är två av förslagen i miljöbilspaketet som väntas bli del av höstens budget.

Det ska löna sig att köra miljövänligt, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt.
  • Annons 1

Miljöbilspaketet består av tre delar. Den första är en treårig förlängning av de nedsatta förmånsvärdet för de bästa miljöbilarna. Det kommer att omfatta elbilar, gasbilar och laddhybridbilar och även fortsättningsvis att vara 40 procent av det förmånsvärde som gäller för närmast jämförbara konventionella bil, dock högst 16 000 kronor per år.

Ny kvotplikt

Den nya kvotplikten är ett system för att öka inblandningen av biobränslen i all den bensin och diesel som många tankar idag. Genom mer förnybart och mindre fossilt i varje liter bensin och diesel minskar koldioxidutsläppen snabbt, utan att man behöver byta bil. Enbart denna ökade låginblandning kommer minska våra koldioxidutsläpp med 270 000 ton varje år.

Regeringen föreslår dessutom fortsatt skattebefrielse för höginblandade biodrivmedel och biodrivmedel utan fossilt innehåll. Den omfattar bland annat E85 och biogas.

– Det ska löna sig att köra miljövänligt. Med det här miljöbilspaketet förstärker vi satsningarna på att ställa om till en hållbar transportsektor och ett klimatneutralt samhälle, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt forskningsbegrepp ska få människor att se naturens värde

Genom att prata om ”naturens bidrag till människor” istället för ekosystemtjänster, kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv. Det föreslår trettio internationella experter kopplade till FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.

  • Annonskod Huvudspalten 4