nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Regeringens nya miljöbilspaket

Nedsatt förmånsvärde för miljöbilar och ett nytt kvotsystem. Det är två av förslagen i miljöbilspaketet som väntas bli del av höstens budget.

Det ska löna sig att köra miljövänligt, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt.
  • Annons 1

Miljöbilspaketet består av tre delar. Den första är en treårig förlängning av de nedsatta förmånsvärdet för de bästa miljöbilarna. Det kommer att omfatta elbilar, gasbilar och laddhybridbilar och även fortsättningsvis att vara 40 procent av det förmånsvärde som gäller för närmast jämförbara konventionella bil, dock högst 16 000 kronor per år.

Ny kvotplikt

Den nya kvotplikten är ett system för att öka inblandningen av biobränslen i all den bensin och diesel som många tankar idag. Genom mer förnybart och mindre fossilt i varje liter bensin och diesel minskar koldioxidutsläppen snabbt, utan att man behöver byta bil. Enbart denna ökade låginblandning kommer minska våra koldioxidutsläpp med 270 000 ton varje år.

Regeringen föreslår dessutom fortsatt skattebefrielse för höginblandade biodrivmedel och biodrivmedel utan fossilt innehåll. Den omfattar bland annat E85 och biogas.

– Det ska löna sig att köra miljövänligt. Med det här miljöbilspaketet förstärker vi satsningarna på att ställa om till en hållbar transportsektor och ett klimatneutralt samhälle, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.