nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Regeringen vill se färre kemikalier i ogräskriget

Regeringen föreslår att alla lantbrukare ska öka det förebyggande arbetet mot ogräs. Syftet är att minska användningen av växtskyddsmedel och skydda vattentäkter.

  • Annons 1

Från den 1 januari 2014 ska alla lantbrukare växla upp det förebyggande arbetet mot ogräs eller odla ekologiskt. Statens jordbruksverk ska informera om reglerna.

– Genom denna förordning ökar vi skyddet för människa och miljö samtidigt som vi jobbar för en teknikutveckling mot mer hållbar användning av växtskyddsmedel, säger miljöminister Lena Ek i ett pressmeddelande.

Förslaget läggs som ett led i genomförandet av EU:s direktiv om hållbar användning av bekämpningsmedel. Även resterande medlemsstater fastställer handlingsplaner.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt forskningsbegrepp ska få människor att se naturens värde

Genom att prata om ”naturens bidrag till människor” istället för ekosystemtjänster, kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv. Det föreslår trettio internationella experter kopplade till FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.

  • Annonskod Huvudspalten 4