nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Regeringen vill se färre kemikalier i ogräskriget

Regeringen föreslår att alla lantbrukare ska öka det förebyggande arbetet mot ogräs. Syftet är att minska användningen av växtskyddsmedel och skydda vattentäkter.

  • Annons 1

Från den 1 januari 2014 ska alla lantbrukare växla upp det förebyggande arbetet mot ogräs eller odla ekologiskt. Statens jordbruksverk ska informera om reglerna.

– Genom denna förordning ökar vi skyddet för människa och miljö samtidigt som vi jobbar för en teknikutveckling mot mer hållbar användning av växtskyddsmedel, säger miljöminister Lena Ek i ett pressmeddelande.

Förslaget läggs som ett led i genomförandet av EU:s direktiv om hållbar användning av bekämpningsmedel. Även resterande medlemsstater fastställer handlingsplaner.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Strålsäkerhetsmyndigheten i blåsväder – sköter inte kärnkraftreaktorer som de ska

Riksrevisionen senaste granskning vittnar om brister vid tillsyn av de svenska kärnkraftreaktorerna. Bland annat utför inte Strålsäkerhetsmyndigheten systematiska riskbedömningar vid planering och prioritering av tillsynen.