nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Regeringen vill ha enklare miljöregler

Regeringen vill göra det enklare för myndigheter och företag att följa miljökvalitetsnormerna. En förslag är lämnat till regeringen.

  • Annons 1

Regeringen vill att det ska bli lättare att följa miljökvalitetsnormerna. Det är innebörden av en propositionen Åtgärdsprogram och tillämpningen av miljökvalitetsnormer, prop. 2009/10:184, som nu är lämnad till riksdagen.

Miljökvalitetsnormer skiljer sig från de flesta andra miljöregler genom att de tar sikte på tillståndet i miljön och inte hur verksamhet som påverkar miljön ska utformas. Normerna anger därför inte hur enskilda som påverkar miljön ska bete sig och måste därför översättas från det önskvärda tillståndet i miljön till handlingsregler för personer och företag. Det sker bland annat via åtgärdsprogram. I förelaget förtydligas myndigheters, kommuners och verksamhetsutövares olika ansvar. Syftet med förslaget är att det ska bli ökad förutsägbarhet och enklare för inblandade parter att se vilka krav som ställs i förhållande till normerna, skriver regeringen i ett pressmeddelande,

För närvarande finns miljökvalitetsnormer för utomhusluft, omgivningsbuller, fisk- och musselvatten samt förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4