nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Regeringen vill ha enklare miljöregler

Regeringen vill göra det enklare för myndigheter och företag att följa miljökvalitetsnormerna. En förslag är lämnat till regeringen.

  • Annons 1

Regeringen vill att det ska bli lättare att följa miljökvalitetsnormerna. Det är innebörden av en propositionen Åtgärdsprogram och tillämpningen av miljökvalitetsnormer, prop. 2009/10:184, som nu är lämnad till riksdagen.

Miljökvalitetsnormer skiljer sig från de flesta andra miljöregler genom att de tar sikte på tillståndet i miljön och inte hur verksamhet som påverkar miljön ska utformas. Normerna anger därför inte hur enskilda som påverkar miljön ska bete sig och måste därför översättas från det önskvärda tillståndet i miljön till handlingsregler för personer och företag. Det sker bland annat via åtgärdsprogram. I förelaget förtydligas myndigheters, kommuners och verksamhetsutövares olika ansvar. Syftet med förslaget är att det ska bli ökad förutsägbarhet och enklare för inblandade parter att se vilka krav som ställs i förhållande till normerna, skriver regeringen i ett pressmeddelande,

För närvarande finns miljökvalitetsnormer för utomhusluft, omgivningsbuller, fisk- och musselvatten samt förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.