nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Regeringen prioriterar klimat och hav i budgetproposition

  • Annons 1

2010 års budgetproposition innebär en prioritering på klimat och hav. Internationella klimatinvesteringar tillförs 200 miljoner kronor 2012 och totalt satsas 1,05 miljarder kronor under 2008-2012.

– Sverige ska visa ledarskap både vad gäller det vi gör här hemma och internationellt. Till de senaste årens kraftiga satsningar läggs nu ytterligare pengar till gröna klimatinvesteringar i utvecklingsländer. Åtgärder för de allra fattigaste länderna som ofta drabbas hårdast av klimatförändringarna är en nyckelfråga, säger miljöminister Andreas Carlgren som menar att stärkt förtroendet mellan i- och u-länder är avgörande för en ambitiös överenskommelse i Köpenhamn.

I budgeten tillförs havsmiljön ytterligare 105 miljoner kronor för 2012. Nya medel för genomförandet av kemikalielagstiftningen Reach på 30 miljoner kronor per år från och med 2010 till Kemikalieinspektionen ska möjliggöra utökad tillsyn och snabbare handläggning.

Arbetet med klimatanpassning får 17 miljoner kronor under åren 2010 och 2011 samt 92 miljoner kronor år 2012. Dessutom får SMHIs klimatforskning och Formas ytterligare anslag.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.