nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Regeringen lovar vägslitageavgift

Miljöminister Karolina Skog (MP)
Miljöminister Karolina Skog (MP) FOTO: Regeringskansliet

Miljöpartiets vallöfte om att lägga skatt på lastbilstrafik kommer att bli regeringens politik.

  • Annons 1

Regeringen beslutade den 30 april i år att tillsätta en utredning som ska analysera hur en avståndsbaserad vägslitageskatt för tunga lastbilar kan utformas.

Den har analyserat olika förslag utifrån olika perspektiv, som samhällsekonomi, transportpolitik, näringspolitik och miljö. Uppdraget ska redovisas snart, men senast den 9 december.

Skarpt förslag

– Vi har för avsikt att lägga ett skarpt förslag om en vägslitageavgift, säger miljöminister Karolina Skog (MP) till Sydsvenskan.

Regeringens utredning leds av Vilhelm Andersson, som nyligen berättade för Land Lantbruk att avgiften troligen blir mellan 10 och 20 kronor per mil. Tyngre fordon kommer beläggas med högre skatt, medan lättare lastbilar får en lägre skatt.

Minskad miljöpåverkan

Avståndsbaserade vägavgifter och vägskatter finns redan i vissa andra länder. Genom en sådan skatt kan den tunga trafiken i högre grad bära sina kostnader för samhällsekonomin.

En vägslitageskatt kan även bidra till att minska miljöpåverkan från transportsektorn. Regeringen hoppas också att den bidrar till att vissa långväga godstransporter flyttas från lastbil till exempelvis tåg och båt.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.