nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Regeringen lovar satsningar på klimat, miljöforskning och kemikaliearbete i budgeten

  • Annons 1

Regeringen har presenterat budgeten för 2003. Klimatinvesteringsprogrammet, miljöforskning och kemikalier är enligt ett pressmeddelande prioriterade miljöområden. För 2003 ökar regeringen anslaget till klimatinvesteringsprogrammet med 100 miljoner kronor till sammanlagt 300 miljoner kronor. Anslaget för miljöforskning, som disponeras av Naturvårdsverket, förstärks med 20 miljoner kronor. Dessutom tillförs den marina miljöforskningen 10 miljoner kronor extra under 2003. Det blir Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande, Formas, som får disponera pengarna till marin miljöforskning. Kemikalierna pekar regeringen ut som en av sina prioriterade miljöfrågor. Kemikalieinspektionen får därför ett tillskott på 10 miljoner kronor under 2003. Regeringens satsning på att sanera förorenad mark går också vidare. Ytterligare cirka 30 miljoner kronor tillförs 2003. Anslaget för att bevara den biologiska mångfalden förstärks med cirka 10 miljoner kronor 2003.

År 2004 utlovar regeringen dessutom betydande ökningar av miljöanslagen. Drygt 500 miljoner kronor ska gå till biologisk mångfald, drygt 100 miljoner kronor till marksanering, ytterligare 100 miljoner kronor till klimatinvesteringsprogrammet och 20 miljoner kronor till miljöövervakning.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.