nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Klimatkompensation - hur gör man? Miljö & Utvecklings guide rätar ut frågetecknen.

Regeringen går vidare med skatt på flyg

Trots omfattande kritik går regeringen vidare med sitt förslag om klimatskatt på flyget. Pengarna ska användas till sänkt arbetsgivaravgift för småföretagare.

  • Annons 1

– Vi skickar ett förslag om skatt på flygresor till Lagrådet före sommaren. På så vis skapar vi en grön skatteväxling där vi höjer skatten på utsläpp och sänker skatten på arbete, säger biträdande finansminister Per Bolund.

De pengar flygskatten ger ska användas till sänkt arbetsgivaravgift för företag som ska anställa sin första medarbetare. Arbetsgivaravgift och allmän löneavgift sänks från 31,42 procent till 10,21 procent.

Förslaget om en flygskatt är kontroversiellt och motståndarna menar att det handlar om en symbolskatt utan reell klimatnytta som försämrar flygets konkurrenskraft.

Flygbolaget SAS menar exempelvis att de redan omfattas av det Europeiska utsläppshandelssystemet, EU-ETS. Med en flygskatt så blir det dubbelbeskattning. De vill istället att regeringen ska ta fram ekonomiska incitament för investeringar i ny klimateffektiv teknik och i alternativa bränslen.

Regeringen föreslår en skatt på flygresor på tre olika nivåer. För resa inom Europa föreslås skatten vara 80 kronor, samt för resor utanför Europa inom 600 mil 280 kronor och för längre resor än så 430 kronor.

 

 

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Branschjättar samlade för att uppnå klimatmålen

Idag överlämnade nio svenska branscher sina färdplaner för ett fossilfritt Sverige till regeringen på Rosenbad. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin tog emot planerna för hur klimatmålen ska uppnås till år 2045.

Ny forskning: Värmeböljor i hela Europa väntas öka

Extremt kalla vintrar, värmeböljor och torka på sommaren blev konsekvenserna för 12 000 år sedan då Golfströmmen försvagades markant. I princip skulle en liknande situation kunna inträffa i dag, enligt en ny studie som publicerats i Nature Communication.

  • Annonskod Huvudspalten 4