nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Regeringen förlänger kritiserad effektreserv

Lagen om den kritiserade effektreserven för landets elnät förlängs till 2025. Det beslutades vid veckans regeringssammanträde.

Ibrahim Baylan (S), energiminister. FOTO: Martina Huber/Regeringskansliet
  • Annons 1

Effektreserven finns till för att trygga landets elförsörjning vid exempelvis extrem kyla, plötsligt stopp i någon kärnreaktor eller transformatorbrand. Den skapas genom avtal mellan statliga affärsverket Svenska Kraftnät och ett antal elproducenter och vissa stora elförbrukare.

− Företag och konsumenter ska känna sig trygga i att få el levererad under årets alla dagar. En förlängning är nödvändig för att Sverige vid extrema situationer fortsatt ska ha en trygg elförsörjning, säger energiminister Ibrahim Baylan (S).

Beslutet från 2010 om att avveckla effektreserven togs under förutsättningar att kunderna skulle bli mer flexibla i sin användning av el och att marknaden skulle driva fram mer flexibel elproduktion. Det har inte skett. Därför vill regeringen förlänga effektreserven i ytterligare fem år.

Effektreserven vintern 2015/2016 är på totalt 1 000 megawatt. Av detta är 340 megawatt avtal om minskad förbrukning hos stora elkonsumenter. Enligt avtalet ska elförbrukningen dras ned inom 16 minuter efter att Svenska Kraftnät beordrat det. Resten består av ett avtal med Eons reservkraftverk i Karlshamn, som eldas med tjockolja.

Därför föreslår regeringen nu att miljökrav ställs i upphandlingen av effektreserven, men de ska dock komma i andra hand.

− Först och främst är det viktigt att vi har en effektreserv som uppfyller de tekniska krav som behövs. Därefter är det angeläget att vi i så stor utsträckning som möjligt använder oss av förnybara elproduktionskällor, kommenterar energiministern.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4