nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Regeringen föreslår nya nationella transportmål

  • Annons 1

Regeringen har lämnat över sin proposition med nya transportpolitiska mål till riksdagen. Huvudtanken är att de tidigare sex delmålen ersätts med två nya: ett funktionsmål och ett hänsynsmål.

Funktionsmålet fokuserar på tillgänglighet medan hänsynsmålet innefattar transporternas klimat-, miljö- och hälsopåverkan. Här ska transportsektorn bidra till att miljökvalitetsmålet om begränsad klimatpåverkan nås genom ökad energieffektivisering och ett minskat beroende av fossila bränslen. Som tidigare nämnts i samband med de nya klimatpropositionerna ska Sverige ha en fossiloberoende fordonsflotta 2030. Regeringen lyfter även fram it som ett sätt att nå målen, på klimatsidan handlar det exempelvis om effektivisering, förarstöd och övervakning.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Vegetariskt valgodis från Alliansen

Alliansens förslag till klimat- och miljöpolitik domineras av morötter, alltså stöd av olika slag, som bonus för miljöbilar. Därmed har Moderaternas politik fått stort genomslag. Med ett grönt spår för företagande, får även Centerpartiets politik genomslag, medan några av Liberalernas och Kristdemokraternas hjärtefrågor fått stryka på foten.