nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Regeringen föreslår nya nationella transportmål

  • Annons 1

Regeringen har lämnat över sin proposition med nya transportpolitiska mål till riksdagen. Huvudtanken är att de tidigare sex delmålen ersätts med två nya: ett funktionsmål och ett hänsynsmål.

Funktionsmålet fokuserar på tillgänglighet medan hänsynsmålet innefattar transporternas klimat-, miljö- och hälsopåverkan. Här ska transportsektorn bidra till att miljökvalitetsmålet om begränsad klimatpåverkan nås genom ökad energieffektivisering och ett minskat beroende av fossila bränslen. Som tidigare nämnts i samband med de nya klimatpropositionerna ska Sverige ha en fossiloberoende fordonsflotta 2030. Regeringen lyfter även fram it som ett sätt att nå målen, på klimatsidan handlar det exempelvis om effektivisering, förarstöd och övervakning.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Svenska forskare kan vara på väg att förändra tekniken för återvinning av bomull. I september står textilmassaföretaget re:newcells pilotanläggning redo för att återvinna 100 procent av förbrukade bomullsplagg. Läs mer här.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Om att hushålla med begränsade resurser

krönika

”Jättebra ansats, men helt fel!”
Professor Bergström reagerade på vårt Almedalsevent om realekonomisk redovisning. Att försöka sätta pris på de obetalda kostnader som Polarbröd orsakar hade mycket riktigt stött på problem, skriver Anna Borgeryd, chefsstrateg för Polarbrödsgruppen.