nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Blandare i offentliga utrymmen slits hårt, och i dag krävs manuella inspektioner för att ha koll på deras hälsotillstånd. FOTO: Stock.xchng

Regeringen förbjuder bisfenol

Det hormonstörande ämnet bisfenol A ska inte längre få finnas i material som används i dricksvattenledningar. Det har regeringen beslutat.

  • Annons 1

Höga halter av bisfenol A har uppmätts i varmvatten från rör som har renoverats med epoximaterial som innehåller ämnet. Exempelvis välling som blandas med ljummet vatten ur kranen kan därför innehålla bisfenol A i halter som kan vara skadliga för spädbarn.

Även små doser av ämnet bisfenol A anses kunna skada foster och små barn. För att skydda framförallt spädbarn anger nu regeringen att den förbjuder ämnet vid gjutning av nya plaströr vid renovering av vattenledningar.

– Människor måste kunna lita på sitt dricksvatten, inte minst småbarnsföräldrar. Det kan vi inte kompromissa med, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Kan orsaka cancer

Allt mer forskning tyder på att hormonstörande ämnen kan skada människans fortplantning. Om små barn och foster utsätts för dessa ämnen kan risken för cancer, fetma, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar i vuxen ålder öka.

Frågan om att förbjuda bisfenol A är även en aktuell fråga i EU. Den 6-7 juli förväntas EU-kommissionen fatta beslut om att förbjuda bisfenol A i så kallade termopapper som används till bland annat kvitton och biljetter. Sverige har medverkat aktivt för att EU ska ta ställning i frågan.

Sverige har mer miljövänliga metoder

– I Sverige används redan mer miljövänliga metoder för renovering av vattenrör och vi vill förhindra att bisfenol A börjar användas igen. Från och med 1 september 2016 förbjuds därför ämnet, säger miljöministern.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4