nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Premien riktar sig till privatpersoner som har fyllt 18 år. FOTO: Colville-Andersen, Flickr

Regeringen elfordonspremie är klar

Reglerna för regeringens elfordonspremie har klubbats. Från 1 februari 2018 kan privatpersoner som köper en ny elcykel, elmoped eller elmotorcykel ansöka om premien hos Naturvårdsverket.

  • Annons 1

Fler elcyklar, elmopeder och elmotorcyklar kan förbättra förutsättningarna att pendla och transportera sig klimatvänligt. Regeringen räknar med att den nya elcykelpremien kommer göra att fler låter bilen stå till förmån för cykeln.

– Forskningen visar att elcyklar är ett substitut för bilar. Alla måste inte längre ha ett ton stål hemma på uppfarten för att kunna ta sig runt, säger miljöminister Karolina Skog.

Om fler använder lätta elfordon istället för bil kan den globala resursanvändningen och klimatutsläppen minska. De kan också bidra till en bättre folkhälsa.

Regeringen avsätter 350 miljoner kronor per år under perioden 2018–2020 för premien.

Kommentarer

1 reaktion till “Regeringen elfordonspremie är klar”

  1. Jan Lundberg skriver:

    Men ett ton giftiga batterier går bra att ha på uppfarten.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.