nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Regeringen drar tillbaka förslag om klimatkompensation

Regeringen går inte vidare med det kritiserade förslaget om klimatkompensation för företag. Förslaget har bland annat kritiserats för att begränsas till direkta utsläpp och till kompensation via EU:s utsläppshandelssystem.

  • Annons 1

Förslaget skulle ha trätt i kraft vid årsskiftet, men har blivit hårt kritiserat från flera håll. Bland annat för att avdragsrätten begränsats till klimatkompensation via EU:s utsläppshandelssystem. Annan kompensation, exempelvis via FN:s system Clean Development Mechanism, CDM, skulle inte ha getts möjlighet till skatteavdrag. Dessutom skulle skatteavdraget bara ha gällt för företags direkta utsläpp. Inköpt energi, transporter, flygresor och andra indirekta källor skulle inte ha gått att dra av.

Nu ska regeringen istället se över alternativa förslag på skatteavdrag, men när i tid det blir finns det inget besked om, skriver Altinget.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.