nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Regeringen drar tillbaka förslag om klimatkompensation

Regeringen går inte vidare med det kritiserade förslaget om klimatkompensation för företag. Förslaget har bland annat kritiserats för att begränsas till direkta utsläpp och till kompensation via EU:s utsläppshandelssystem.

  • Annons 1

Förslaget skulle ha trätt i kraft vid årsskiftet, men har blivit hårt kritiserat från flera håll. Bland annat för att avdragsrätten begränsats till klimatkompensation via EU:s utsläppshandelssystem. Annan kompensation, exempelvis via FN:s system Clean Development Mechanism, CDM, skulle inte ha getts möjlighet till skatteavdrag. Dessutom skulle skatteavdraget bara ha gällt för företags direkta utsläpp. Inköpt energi, transporter, flygresor och andra indirekta källor skulle inte ha gått att dra av.

Nu ska regeringen istället se över alternativa förslag på skatteavdrag, men när i tid det blir finns det inget besked om, skriver Altinget.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Vill förlänga elcertifikatsystemet

Energimyndigheten har presenterat ett förslag på hur elcertifikatsystemet ska utformas efter 2020. Bland annat föreslår de en förlängning av systemet till 2045 och att kvoten höjs från 2022.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Frivilligorganisationer stämmer norska staten för oljeborrning

Norska staten stäms för oljeborrning i Barents hav i Arktis. Det innebär att en norsk grundlagsparagraf som säger att myndigheter ska värna om natur och miljö nu prövas i rätten för första gången.