nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Regelkrångel fortfarande bromskloss för vindkraft

  • Annons 1

En växande marknad och möjlighet till god lönsamhet gör att allt fler bönder investerar i vindkraft. Största hindret för fortsatta satsningar är dock regelkrångel. Det visar en ny undersökning från LRF.

39 procent av de lantbrukare som idag ägnar sig åt vindkraft uppger att det är krångliga lagar och regler som gör att de inte utvecklar sin verksamhet. Men trots detta är framtidstron för vindkraft stor. 67 procent av de som har satsat på vindkraft, genom att investera i eget eller annans verk, eller upplåta mark till en projektör, tror att vindkraften kommer att ge ökad lönsamhet under de närmaste åren.

– Mer än 8 av 10 vindkraftsproducenter producerar vind för kommersiellt bruk. Antingen för att sälja vidare, eller för en kombination av vidareförsäljning och eget bruk. Den moderna bonden är både entreprenör och i takt med tiden. Så många som 47 procent av dem som satsade på vind gjorde det för att de såg en affärsmöjlighet, säger Ulf Jobacker, ansvarig för vindkraftsfrågor på LRF.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.