nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Regelkrångel fortfarande bromskloss för vindkraft

  • Annons 1

En växande marknad och möjlighet till god lönsamhet gör att allt fler bönder investerar i vindkraft. Största hindret för fortsatta satsningar är dock regelkrångel. Det visar en ny undersökning från LRF.

39 procent av de lantbrukare som idag ägnar sig åt vindkraft uppger att det är krångliga lagar och regler som gör att de inte utvecklar sin verksamhet. Men trots detta är framtidstron för vindkraft stor. 67 procent av de som har satsat på vindkraft, genom att investera i eget eller annans verk, eller upplåta mark till en projektör, tror att vindkraften kommer att ge ökad lönsamhet under de närmaste åren.

– Mer än 8 av 10 vindkraftsproducenter producerar vind för kommersiellt bruk. Antingen för att sälja vidare, eller för en kombination av vidareförsäljning och eget bruk. Den moderna bonden är både entreprenör och i takt med tiden. Så många som 47 procent av dem som satsade på vind gjorde det för att de såg en affärsmöjlighet, säger Ulf Jobacker, ansvarig för vindkraftsfrågor på LRF.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4