nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Reaktionerna på 4-gradersbeskedet

Igår kom Världsbanken med ett dramatiskt besked: vi är på väg mot en global temperaturhöjning på fyra grader. Här är miljösveriges reaktioner.

  • Annons 1

Igår släppte Världsbanken en rapport som visar att världen är på väg mot en global uppvärmning på fyra grader. Det är dubbelt så mycket som forskarna varnar för är möjligt att klara och jämfört med vad politiker enades om som den maximala temperaturökningen under klimatmötet i Köpenhamn 2009. Rapporten kommer en vecka innan FN:s klimatmöte i Doha, Quatar.

Extrema värmeböljor, livshotande havsnivåhöjningar, förluster i ekosystemen och problem med matförsörjning hotar, enligt författarna, runt hörnet.

Om världens länder uppfyller sina nuvarande klimatåtaganden riskerar vi ändå att nå fyra grader vid nästa århundrade. Och om de inte genomförs kan vi vara där redan 2060, varnar forskarna.

Här är reaktionerna från miljösverige:

”Då talar vi inte om en framtid som är farlig för mänskligheten, utan om en framtid som är katastrofal för mänskligheten”, säger miljöforskaren Johan Rockström till Ekot.

”Vi gör mycket klimatanpassningsförändringar i Sverige nu, tittar vi på nya Slussen i Stockholm till exempel så har vi antagit det här pessimistiska scenariot och har rent kallt räknat med att vi ska komma upp i de här temperaturerna”, säger Sten Bergström, professor på SMHI till Ekot.

”WWF: Världsbankens rapport är stark på klimatforskning men svag på bankens åtgärder för att minska fossilanvändningen”, skriver WWF på Twitter.

”Skräckläsning: Världsbankens nya rapport om att vi är på väg mot en 4-gradit temperaturhöjning, inte 2.” skriver Skandias CR-chef Lena Hök.

”Visserligen har det mesta i den nya rapporten varit känt tidigare för dem som intresserar sig för vetenskap och miljö. Men nu kommer en stark och tydligt formulerad varning från en helt annan sektor i samhället. Nu talar de mäktiga ekonomerna.”, säger vetenskapsjournalisten Karin Bojs till DN och påpekar att rapporten kan ge Doha-förhandlingarna ytterligare en drivkraft.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.