nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Cigarettfimpar, engångsförpackningar, ballonger och sugrör utgör risk för skador på den marina miljön. FOTO: Pixabay

Rapport: Sverige kan tjäna 42 miljarder med en cirkulär ekonomi

Enligt en ny rapport kan Sverige tjäna minst 42 miljarder kronor varje år på att cirkulera mer material.

  • Annons 1

Den nya forskningsrapporten ”Ett värdebeständigt svenskt materialsystem” visar att stora ekonomiska värden går förlorade då vi inte tar till vara på utslitna material och produkter.

– En stor del av de mångmiljardbelopp som årligen går förlorade skulle kunna återtas till 2040. Exempelvis behöver vi bättre produktdesign och återvinningssystem, säger Anders Wijkman, ordförande Återvinningsindustrierna.

 Återvinning och återbruk

Enligt rapporten går 42 miljarder kronor varje år förlorade då materialen stål, aluminium, cement, plast och papper inte återvinns.

– Det handlar exempelvis om att vi inte tar tillvara stål i byggnader som rivs, plast från förpackningar som kastas eller aluminium i fordon som skrotas. Bara för dessa fem material förlorar vi motsvarande 1 procent av BNP eller 10 000 kronor per hushåll, säger Per Klevnäs, projektledare för forskningsprojektet.

Storbolag deltar i upprop

Med syftet att skapa cirkulära materialflöden lanserar Återvinningsindustrierna ett upprop på deras webbplats.

Där förbinder sig företag som IKEA, NCC, Houdini, Axfood, H&M och Vasakronan att öka sina inköp av återvunnet material och öka andelen produkter som är designade för återvinning. Återvinningsindustrierna startar även ett företagsforum för cirkulär ekonomi.

Läs rapporten här.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4