nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Rapport: Svårt att nå miljömålen

Sverige har svårt att leva upp till miljömålen. Enligt Miljömålsrådets rapport är 9 av 16 mål omöjliga eller mycket svåra att nå.

  • Annons 1

– Det blir svårare att nå flera av våra svenska miljömål. Trenden har försämrats sedan förra året för sjöar, odlingslandskap, våtmarker och fjäll, främst eftersom insatta åtgärder är för svaga. Endast en tredjedel av delmålen för år 2010 kommer att uppnås. Det är ett allvarligt underbetyg för regeringens miljöarbete, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen och expert i Miljömålsrådet.

Bland de mål som bedöms vara omöjliga eller mycket svåra att nå upp till fram till 2020 återfinns klimatförändringar, luftkvalitet, miljögifter, övergödning, havsmiljön och skogarna. Miljömålsrådets rapport De Facto 2010 visar även att fem mål kräver större insatser.

Ett delmål som har bedöms mer positivt än tidigare är det om skydd av skogsmark fram till 2010, något som Naturskyddsföreningen delvis förklarar med regeringens beslut att använda mark från Sveaskog som bytesmark för att få skyddsvärd mark.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4