nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Att göra förskolan giftfri har varit prioriterat.
Att göra förskolan giftfri har varit prioriterat. FOTO: Pixabay

Rapport om giftfri vardag klar

– Men arbetet fortsätter till 2017

Kemikalieinspektionen fick 2011 i uppdrag att ta fram en handlingsplan för en giftfri vardag. Nu har slutrapporten överlämnats till klimat- och miljöminister Åsa Romson.

  • Annons 1

Slutredovisningen av handlingsplanen för en giftfri vardag lämnades passande nog över på en förskola. Passande därför att handlingsplanen särskilt har inriktats på att skydda barns och ungas hälsa.

– Jag är nöjd med vad vi hittills har åstadkommit för att minska riskerna och att vi framgångsrikt arbetat på många fronter. Resultatet är bland annat att vi gjort fler inspektioner av farliga kemiska ämnen i varor, arbetat för att utveckla EU-lagstiftningen och ökat det internationella arbetet, säger Nina Cromnier, generaldirektör för Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

Andra åtgärder har varit att ta fram förslag på ekonomiska styrmedel för att minska farliga kemikalier och dialoger med företag i bland annat leksaksbranschen för att öka deras medvetenhet.

Ny plan till 2017

Men arbetet slutar inte här. Kemikalieinspektionen har redan fått i uppdrag att vidareutveckla handlingsplanen fram till 2017.

– Då har vi möjlighet att fortsätta driva frågor som utveckling av EU-lagstiftningen, internationella överenskommelser och ha en fortsatt god nationell tillsyn. Vi behöver också särskilda åtgärdsprogram för högfluorerade ämnen, hormonstörande ämnen och allergiframkallande ämnen, säger Nina Cromnier.

Här kan du läsa hela Kemikalieinspektionens rapport.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.