nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Dubbdäck bidrar till skadliga utsläpp, men det finns en mer anonym bildel som också släpper ut hälsovådliga partiklar. Det är bilens bromsar.

Rapport: Miljöbeskatta som fransmännen

De stora utsläpparna ska betala för de mindre. Det är huvudtanken i en färsk regeringsbeställd rapport som uppmanar till en typ av teknikneutral miljöbeskattning på bilar enligt fransk modell.

  • Annons 1

Per Kågeson, professor i miljösystemanalys vid Centrum för Transportstudier på KTH, har på uppdrag av finansdepartementet tagit fram en rapport om hur miljösnålare bilar kan uppmuntras genom styrmedel.

Kontentan är att det behövs en försäljningsskatt på nya bilar med höga koldioxidutsläpp, en modell som används i Frankrike. Principen är att bilar som släpper ut över EU:s kravgräns för år 2015, 130 gram koldioxid per kilometer, ska betala till en premie för fordon som hamnar under den gränsen. Det gör att den genomsnittliga bilen som ligger precis på gränsen slipper betala.

Extra elbilsstöd

Per Kågesson oroar sig för att EU:s mål om att nå 95 gram koldioxid per kilometer till år 2020 inte kommer att nås på grund av att vi köper allt större och snabbare bilar.

För att minska splittringen på bilmarknaden tror han på mer harmoniserade styrmedel inom EU. I rapporten är idealet en koldioxidbeskattning som ”bör vara långsiktig och teknikneutral samt belöna en reduktion med ett gram lika mycket oavsett från vilken nivå”.

Per Kågesson menar därtill att det behövs extra tidsbegränsade stöd till elbilar och laddhybrider.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) per år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.