nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Räkna på livscykelkostnad bra miljöargument

Genom att ta med livscykelkostnad i upphandling kan du skapa argument för dyrare investeringar som är bättre ur miljösynpunkt.

  • Annons 1

Miljöstyrningsrådet har lanserat LCC-guiden, en introduktion till vad livscykelkostnad är, hur den räknas ut och hur man kan ha med den i upphandling.

Genom att visa att en investering som kanske är dyrare initialt, men bättre ur ett miljöperspektiv, drar mindre energi och kanske har lägre underhållskostnader, kan livscykelkostnaden bli ett användbart verktyg för att köpa produkter som är bättre för miljön.

Livscykelkostnad är ett mått på vad en produkt kostar för företaget från att man köper den tills att man gör sig av med den, till skillnad från livscykelanalys, som är ett mått för en produkts miljöpåverkan under hela dess livscykel.

Här hittar du Miljöstyrningsrådets LCC-guide.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Glad sommar!

Sommartider är semestertider. Miljö & Utvecklings webbredaktion stänger därför bevakningen för att ta sommarledigt. En riktigt skön och stärkande sommar önskar vi alla våra läsare. Vi återkommer igen den 9 augusti.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Här finns miljöjobben

Ny statistik från SCB

Miljöbranschen har växt med 5 600 jobb sedan 2004. Allra flest arbetar med avfallshantering och förnybar energi, enligt statistik från SCB.