nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Räkna på livscykelkostnad bra miljöargument

Genom att ta med livscykelkostnad i upphandling kan du skapa argument för dyrare investeringar som är bättre ur miljösynpunkt.

  • Annons 1

Miljöstyrningsrådet har lanserat LCC-guiden, en introduktion till vad livscykelkostnad är, hur den räknas ut och hur man kan ha med den i upphandling.

Genom att visa att en investering som kanske är dyrare initialt, men bättre ur ett miljöperspektiv, drar mindre energi och kanske har lägre underhållskostnader, kan livscykelkostnaden bli ett användbart verktyg för att köpa produkter som är bättre för miljön.

Livscykelkostnad är ett mått på vad en produkt kostar för företaget från att man köper den tills att man gör sig av med den, till skillnad från livscykelanalys, som är ett mått för en produkts miljöpåverkan under hela dess livscykel.

Här hittar du Miljöstyrningsrådets LCC-guide.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.