nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ett av målen med butiken som Stockholms Stadsmission och Axfood står bakom, är att tillvarata kring 200 ton överskottsmat under 2016.

Rågsved får Nordens första sociala supermarket

Vid årssiktet öppnas Nordens första sociala supermarket. Matbutiken säljer varor nära bäst-före-datum eller som av annan anledning inte går att sälja i en vanlig butik.

  • Annons 1

Butiken är resultatet av ett samarbete mellan Stockholms Stadsmission och Axfood. Målet är att tillvarata över 200 ton överskottsmat under 2016. Matmissionen har öppet för alla men kommer att erbjuda medlemskap till människor som lever i ekonomisk utsatthet, vilket innebär att medlemmar kommer att få handla mat till en tredjedel av vanligt butikspris. Under första året kommer även 20 personer som idag står utanför arbetsmarknaden att erbjudas arbetsträning i butiken.

Butiken ligger i Stockholmsförorten Rågsved.

Butiken ligger i Stockholmsförorten Rågsved.

Förutom att butiken i sig är en social satsning kommer eventuella intäkter från butiken gå till att utveckla Stockholms Stadsmissionens arbete med arbetsintegration och matsvinn.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

EU satsar 100 miljoner euro på bioekonomin

Ökad cirkularitet inom bioekonomin och pengar till investeringar för att hjälpa innovationer ut på marknaden. Det är två delar i EU:s uppdaterade strategi för bioekonomi, som kom förra veckan. ”Strategin är bra” tycker Kjell Ivarsson, senior rådgivare på LRF och medlem i EU:s bioekonomipanel.

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.