nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Råd till företag med miljömål

  • Annons 1

Mats Zackrissons två-åriga licensitatavhandling, Produktorientering av miljöarbetet – hinder och drivkraft, har nyligen presenterats på KTH. Den visar bland annat att livscykelanalys är ett viktigt redskap för att arbeta miljöeffektivt. Avhandling vänder sig främst till medelstora företag som vill satsa på hållbar utveckling ur ett miljöperspektiv. Forskningsresultaten baseras på en studie där ett stort antal företag granskats analytiskt med avseende på miljöledningssystem och miljövarudeklaration.

– Ledningen måste visa vägen och tillsammans med personal och kunder arbeta fram miljödeklarerade produkter, säger Zackrisson som är idag verksam vid Swerea IVF.

Fem förslag som stärker miljöprofilen

* anlita en utomstående expert för att göra en livscykelanalys, LCA

* dokumentera en produkts miljöprestanda

* stimulera personalens motivation genom miljödeklarerade produkter

* tolka resultat och bolla nya idéer tillsammans med personalen och experten

* öka efterfrågan av miljöanpassade varor genom en dialog med kunder

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Miljöstrategipriset – nu lite mindre cirkulärt

Vinnaren av Miljöstrategipriset får inte bara ära, diplom och blommor. En statyett av konstnären Helena Byström ingår också, nytt för i år är att det inte längre är ett vandringspris utan att statyetten stannar hos vinnaren. Detta gör den förstås lite mindre cirkulär – men den är fortfarande skapad av återvunnet material.

  • Annonskod Huvudspalten 4