nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Prylarna som hjälper oss till smarta val

Sladdar med strömmande energi och isbjörnar som trillar i sjön. Miljö & Utveckling efterlyste innovationer som hjälper oss till hållbara beteenden. Här är några av de tips vi fått in:

The Pac visar genom flöde i sladden på produktens elåtgång.
The Pac visar genom flöde i sladden på produktens elåtgång.
  • Annons 1

The Pac

Visar genom flöde i sladden på produktens elåtgång. När lampan är tänd rinner en viss mängd el genom sladden, sätter man på en hårtork eller dammsugare, en annan. På så vis kan man förstå vilka produkter i hemmet som drar mer el än andra.

Amphiro

En vattenmätare som man sätter på duschslangen och som mäter vattenmängd och temperatur. På en skärm ser man en isbjörn. Beroende på hur mycket vatten man gör av med kommer isbjörnen att ramla i vattnet eller stanna kvar på torra land.

Omege

Målet med hyllsystemet skapat av Resense Design är att öka återbruket bland boende i en hyresrättsförening i Göteborg. Här kan de boende lämna vidare saker de inte längre behöver och via hyllsystemet exponeras prylarna på ett trevligt sätt som gör att man blir sugen på att ta med dem hem.

 

Den färdigplanerade matkassen

Enligt Middagsfrid minskar färdigplanerade matkassar svinnet med 50 procent.

Har du fler tips på innovationer, hör gärna av dig till redaktionen!

info@miljo-utveckling.se

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.