nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Prylarna som hjälper oss till smarta val

Sladdar med strömmande energi och isbjörnar som trillar i sjön. Miljö & Utveckling efterlyste innovationer som hjälper oss till hållbara beteenden. Här är några av de tips vi fått in:

The Pac visar genom flöde i sladden på produktens elåtgång.
  • Annons 1

The Pac

Visar genom flöde i sladden på produktens elåtgång. När lampan är tänd rinner en viss mängd el genom sladden, sätter man på en hårtork eller dammsugare, en annan. På så vis kan man förstå vilka produkter i hemmet som drar mer el än andra.

Amphiro

En vattenmätare som man sätter på duschslangen och som mäter vattenmängd och temperatur. På en skärm ser man en isbjörn. Beroende på hur mycket vatten man gör av med kommer isbjörnen att ramla i vattnet eller stanna kvar på torra land.

Omege

Målet med hyllsystemet skapat av Resense Design är att öka återbruket bland boende i en hyresrättsförening i Göteborg. Här kan de boende lämna vidare saker de inte längre behöver och via hyllsystemet exponeras prylarna på ett trevligt sätt som gör att man blir sugen på att ta med dem hem.

 

Den färdigplanerade matkassen

Enligt Middagsfrid minskar färdigplanerade matkassar svinnet med 50 procent.

Har du fler tips på innovationer, hör gärna av dig till redaktionen!

info@miljo-utveckling.se

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.