nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Projekt öppnar upp för vindkraft till havs

  • Annons 1

Utbyggnad av vindkraft till havs kommer blir lättare att acceptera från Försvarsmakten. Tidigare har vindkraftverk ställt till problem för signalspaningsutrustning eftersom de reflekterar och döljer signaler. Under projektet Flygprov radar som bedrivits med stöd från Energimyndigheten har praktiska prov gett ny och förbättrad kunskap om hur vindkraftverk påverkar radarbilden.

Resultat visar att det är bättre med stora vindkraftsparker på stort avstånd från land än mindre nära kusten. Det kan även vara aktuellt med åtgärder för radar som exempelvis masthöjning eller komplettering med ny radar på land eller i anslutning till vindkraftsparken.

Projektet innebär att Försvarsmakten infört nya rutiner och arbetsmetoder för att kunna godkänna fler etableringar av vindkraft till havs.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Svenska forskare kan vara på väg att förändra tekniken för återvinning av bomull. I september står textilmassaföretaget re:newcells pilotanläggning redo för att återvinna 100 procent av förbrukade bomullsplagg. Läs mer här.

  • Annonskod Huvudspalten 4