nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Projekt öppnar upp för vindkraft till havs

  • Annons 1

Utbyggnad av vindkraft till havs kommer blir lättare att acceptera från Försvarsmakten. Tidigare har vindkraftverk ställt till problem för signalspaningsutrustning eftersom de reflekterar och döljer signaler. Under projektet Flygprov radar som bedrivits med stöd från Energimyndigheten har praktiska prov gett ny och förbättrad kunskap om hur vindkraftverk påverkar radarbilden.

Resultat visar att det är bättre med stora vindkraftsparker på stort avstånd från land än mindre nära kusten. Det kan även vara aktuellt med åtgärder för radar som exempelvis masthöjning eller komplettering med ny radar på land eller i anslutning till vindkraftsparken.

Projektet innebär att Försvarsmakten infört nya rutiner och arbetsmetoder för att kunna godkänna fler etableringar av vindkraft till havs.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.