nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Producentansvar för batterier

  • Annons 1

Från den första januari 2009 blir det producentansvar för alla typer av batterier. I den nya förordningen ställs krav på producenterna att samla in mer batterier än idag. Kraven höjs successivt och 2016 ska 75 % av alla små batterier samlas in. För övriga batterier som exempelvis bilbatterier, ska 95 % samlas in redan nästa år. En viktig ändring är att även icke-miljöfarliga batterier ska samlats in och återvinnas. Tidigare har nästan bara miljöfarliga batterier återvunnits och övriga lagts på deponi.

Genom regeringens beslut blir EU:s batteridirektiv genomfört i Sverige. Bland annat innebär det ett förbud av de allra flesta typer av bärbara kadmiumbatterier.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.