nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Prisas för energiutvinning från regndroppar

  • Annons 1

Att utvinna energi från regndroppar kan bli nästa generations energiteknik. 18-åriga Ceren Burçak Dag från Turkiet har i sitt arbete vidareutvecklat tekniken och tilldelades därför Stockholm Junior Water Prize.

– Regn har genom en pizoelektrisk effekt gett oss en ny energikälla. Jag hoppas att mitt arbete ska komma till nytta i utvecklingen av nästa generations energipaneler där sol, vind och regn utnyttjas parallellt, säger Ceren Burçak Dag.

För att komma till Stockholm Junior Water Prize har ungdomar från hela världen tävlat om det bästa vattenprojektet i respektive lands egen tävling. I Sverige heter den nationella tävlingen Svenska Juniorvattenpriset. De vinnande projekten har sedan fått representera sina länder i finalen i Stockholm Junior Water Prize 2009 under World Water Week.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Miljöstrategipriset – nu lite mindre cirkulärt

Vinnaren av Miljöstrategipriset får inte bara ära, diplom och blommor. En statyett av konstnären Helena Byström ingår också, nytt för i år är att det inte längre är ett vandringspris utan att statyetten stannar hos vinnaren. Detta gör den förstås lite mindre cirkulär – men den är fortfarande skapad av återvunnet material.

  • Annonskod Huvudspalten 4