nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Prisas för energiutvinning från regndroppar

  • Annons 1

Att utvinna energi från regndroppar kan bli nästa generations energiteknik. 18-åriga Ceren Burçak Dag från Turkiet har i sitt arbete vidareutvecklat tekniken och tilldelades därför Stockholm Junior Water Prize.

– Regn har genom en pizoelektrisk effekt gett oss en ny energikälla. Jag hoppas att mitt arbete ska komma till nytta i utvecklingen av nästa generations energipaneler där sol, vind och regn utnyttjas parallellt, säger Ceren Burçak Dag.

För att komma till Stockholm Junior Water Prize har ungdomar från hela världen tävlat om det bästa vattenprojektet i respektive lands egen tävling. I Sverige heter den nationella tävlingen Svenska Juniorvattenpriset. De vinnande projekten har sedan fått representera sina länder i finalen i Stockholm Junior Water Prize 2009 under World Water Week.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.

  • Annonskod Huvudspalten 4