nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Praktiska hinder stoppar elbilen

Brist på infrastruktur. Lågt intresse bland konsumenter. Förseningar i leveranser. Även om flera nyckelländer har infört incitament och strategier för elbilar så hindras utvecklingen av praktiska hinder, visar ny rapport.

  • Annons 1

En ny rapport från Global Data visar att regeringar i nyckelmarknader som USA, Kina, Storbritannien, Frankrike och Tyskland har färdplaner för att driva på elbilsbranschen och även ekonomiska incitament för köpare. Vissa länder har dessutom infört icke-ekonomiska incitament, exempelvis får elbilarna i Norge köra i bussfiler.

Men rapporten konstaterar att flera länder misslyckas med sina långsiktiga planer att sprida batteridrivna elbilar på vägarna. Även om de nationella incitament är bra för att driva på utvecklingen krossas ambitionerna ofta av praktiska hinder. Det kan handla om allt från bristande infrastruktur och lågt intresse bland konsumenter till förseningar i leveranser av viktiga bildelar. Ett exempel är Irland, där regeringen har haft som mål att få ut 6 000 elbilar på landets vägar till 2012. Ett mål som stoppas av att leverantörer är sena med viktiga leveranser. Ett annat hinder för att få fart på marknaden är långa laddningstider för batterierna. En av de största bromsklossarna är fortsatt priset för den nya tekniken. Detta även då priset på elbilsbatterier förväntas sjunka med hälften vart fjärde till vart femte år.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer:

Låt oss satsa på en giftfri miljö

Sveriges kommuner och regioner behöver bättre förutsättningar för att jobba med miljökvalitsmålet Giftfri miljö. Nu har organisationerna Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer skickat en gemensam skrivelse till miljö- och energidepartementet för att lyfta frågan.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hälften av alla företag brister i förebyggande arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets granskning av nära 1 700 arbetsplatser visar att över hälften av alla arbetsplatser brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Men inspektionerna visade även på positiva tendenser – bland annat inom detaljhandeln där många unga arbetar. 

Nytt index mäter luftkvaliteten i europas städer

Vill du veta hur ren luften är där du bor? Nu lanserar Europeiska miljöbyrån ett index som bygger på 2 000 mätstationer runt om i Europa.
– Luftutsläppen är en osynlig mördare, sade EU-kommissionär Karmenu Vella i samband med att indexet släpptes.