nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Praktisk handbok om passivhus

Risk för energibrist och högre elpriser när lågkonjunkturen vänder. Att bli mer energieffektiva i byggbranschen är viktigt. Nu finns en handbok och passivhus och energieffektivt byggande.

  • Annons 1

Handboken kommer från Svensk byggtjänst och författarna Lars Andrén och Lars Tirén vill ge handfasta råd i ämnet. Lars Tirén anser att regler när det gäller byggnaders energiprestanda är för generösa och menar att de strängare kraven inte borde reserveras för nyproduktion utan gälla varje gång man söker bygglov för ombyggnation:

–Med den takten som sker idag kommer vi aldrig att kunna minska energianvändningen i vårt fastighetsbestånd.

Boken ger därför tips om minskad energianvändning för såväl byggherrar (nyproduktion och ombyggnation) som entreprenörer, förvaltare och brukare.

Flera olika projekt att inspireras av presenteras lika så olika tekniker, materialval och arbetsmetoder samt anger produktionskostnader och energianvändning uppdelad på användningsområden.

Tio tips för energieffektivt byggande:

1. Tydlig objektbeskrivning och målformulering.

2. Utse samarbetspartners med omsorg.

3. Skapa tidigt en vi-känsla.

4. Värna kvaliteten.

5. Att bygga passivhus är att skapa en helhetslösning.

6. Lufttätheten är central – utse gärna en täthetsansvarig.

7. Undvik alla former av köldbryggor.

8. Var uppmärksam på fuktproblematiken.

9. Ställ höga komfortkrav.

10. Följ upp ekonomi och funktion.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

När hållbarhetschefen kör en glädjedans

Vi i offentlig sektor måste visa att vi är seriösa affärspartners och då kan vi inte bara köpa grisen i säcken. Det är inte ett okej sätt att använda skattemedel, skriver Marilouise Berg, krönikör i Miljö & Utveckling i en krönika om behovet av uppföljning i offentlig upphandling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.