nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOTO: Pixabay

Populärt att giftbanta förskolan

Runt en tredjedel av landets kommuner och nära hälften av alla förskolor jobbar för att få bort skadliga kemikalier från förskolan, enligt Naturskyddsföreningen.

 • Annons 1

År 2013 drog Naturskyddsföreningen igång Operation giftfri förskola. Förskolor i 41 svenska kommuner inventerades och stora förbättringsområden identifierades. Bland annat fann man på de flesta ställen gamla prylar som inte omfattats av dagens strängare kemikalieregleringar. Tips och åtgärdsförslag till hjälp att fasa ut de farliga kemikalierna togs fram.

De gröna kommunerna har uppgett i enkäten att de jobbar för att fasa ut farliga kemikalier ur förskolan. De röda har svarat nej. Grå kommuner har inte svarat på enkäten.

De gröna kommunerna har uppgett i enkäten att de jobbar för att fasa ut farliga kemikalier ur förskolan. De röda har svarat nej. Grå kommuner har inte svarat på enkäten.

Ett år senare, hösten 2014, skickades en enkät ut till alla kommuner för att ta reda på hur långt de kommit i arbetet. Av de 194 kommuner som svarade hade 51 procent påbörjat ett arbete i linje med Operation giftfri förskola.

Om även de kommuner som inte svarade räknas in, tyder undersökningen på att minst en tredjedel av landets kommuner nu har frågan på agendan. Många av de folkrikaste kommunerna har börjat fasa ut kemikalier ur förskolorna, vilket innebär att det i praktiken är runt hälften av alla Sveriges förskolor som berörs.

13 tips: Så giftbantar du förskolan

 1. Ta bort mjuka plastleksaker som bollar, badankor, dockor och små plastfigurer, Gallra ut de leksaker som luktar plastigt eller känns kladdiga eller hala. Det som gör plasten mjuk är ofta ftalater som misstänks kunna störa hormonsystemet.
 2. Plocka bort all elektronik som hamnat i leksakslådan. Den innehåller mest sannolikt farliga ämnen.
 3. Prylar av skumgummi innehåller ofta bromerade flamskyddsmedel. Ta bort.
 4. Tvätta alla nyinköpta textilier och gosedjur.
 5. Servera ekologisk mat. Det innehåller mindre bekämpningsrester.
 6. De flesta metallkonserver har en ytbehandling på insidan som kan släppa det hormonstörande ämnet bisfenol A till maten. Välj kartongförpackning istället.
 7. Mikra aldrig mat i plastbyttor. Förvara även maten i annat än plastkärl.
 8. Undvik plasthandskar av vinyl. De kan innehålla höga halter av hormonstörande ämnen som kan överföras till maten. Använd andra material som exempelvis nitril.
 9. Ta reda på om skötbord innehåller skumgummi eller har överdrag av PVC-plast. Byt ut om möjligheten finns.
 10. Hitta alternativ till sovmadrasser med skumgummi eller PVC-överdrag. Tvätta nyinköpta frottéöverdrag, kuddar, filtar och lakan.
 11. Städningen på förskolan är viktig eftersom många av miljögifterna samlas i dammet där barnen leker. Städa när barnen inte är i lokalerna eftersom dammet rörs rum och vädra gärna samtidigt.
 12. Tvätta händerna ofta. Eftersom barn gillar att stoppa händerna i munnen är handtvätt ett effektivt sätt att minska till exempel flamskyddsmedel i kroppen.
 13. Undvik parfymer och doftande produkter. Använd miljömärkta och parfymfria städprodukter.

Källa: Naturskyddsföreningen

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

 • Annonskod Huvudspalten 4