nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Polack blev årets Östersjöbonde

Plantera träd, bygga dammar och våtmarker. Det är receptet som fick den polske lantbrukaren Marian Rak att bli utsedd till årets Östersjöbonde.

  • Annons 1

Utnämnelsen Baltic sea farmer of the year delas ut årligen av Världsnaturfonden till en bonde i ett Östersjöland som aktivt bekämpar övergödningen i Östersjön. I år gick priset till den polske bonden Marian Rak, som har ett starkt naturvårdsintresse. När han insåg att hans jordbruk var skadligt för miljön så bestämde han sig för att arbeta för naturen. Nu belönas han med 10 000 euro.

– Marian Rak är ett föredöme som med nya miljövänliga metoder arbetat med utvecklingen av sin gård sedan 1975. Han planterar träd, bygger dammar och våtmarker för att minska läckaget av näringsämnen från sina marker och återställer livsmiljöer för både djur- och växtliv, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Svenska forskare kan vara på väg att förändra tekniken för återvinning av bomull. I september står textilmassaföretaget re:newcells pilotanläggning redo för att återvinna 100 procent av förbrukade bomullsplagg. Läs mer här.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Om att hushålla med begränsade resurser

krönika

”Jättebra ansats, men helt fel!”
Professor Bergström reagerade på vårt Almedalsevent om realekonomisk redovisning. Att försöka sätta pris på de obetalda kostnader som Polarbröd orsakar hade mycket riktigt stött på problem, skriver Anna Borgeryd, chefsstrateg för Polarbrödsgruppen.