nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Polack blev årets Östersjöbonde

Plantera träd, bygga dammar och våtmarker. Det är receptet som fick den polske lantbrukaren Marian Rak att bli utsedd till årets Östersjöbonde.

  • Annons 1

Utnämnelsen Baltic sea farmer of the year delas ut årligen av Världsnaturfonden till en bonde i ett Östersjöland som aktivt bekämpar övergödningen i Östersjön. I år gick priset till den polske bonden Marian Rak, som har ett starkt naturvårdsintresse. När han insåg att hans jordbruk var skadligt för miljön så bestämde han sig för att arbeta för naturen. Nu belönas han med 10 000 euro.

– Marian Rak är ett föredöme som med nya miljövänliga metoder arbetat med utvecklingen av sin gård sedan 1975. Han planterar träd, bygger dammar och våtmarker för att minska läckaget av näringsämnen från sina marker och återställer livsmiljöer för både djur- och växtliv, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.