nr-logo

Tidningen för miljöproffs

FOTO: Flickr/epSos.de

Plastkrisen i haven i politikernas fokus

Varje år fylls våra världshav på med åtta miljoner ton plast. I dag vet ingen riktigt hur det påverkar livet i vattnet och på land. Därför åker forskningsfartyget Tara runt världen för att ta reda på det. Nästa vecka kommer hon till Stockholm.

  • Annons 1

Åtta miljoner ton plastskräp motsvarar 16 plastpåsar per meter längs världens kustlinjer, enligt forskning som nyligen publicerades i tidskriften Science. I dag saknas tillförlitlig forskning som visar vad som händer med all plast och hur den påverkar hav, djur och människor.

I tolv år har det franska forskningsfartyget Tara rest runt för att ta reda på mer om hur livet i havet påverkas av både plastföroreningarna och den globala uppvärmningen. I nästa vecka kommer fartyget att lägga till Stockholm för första gången.

Då kommer bland andra havsforskare Lars Stemman, för detta statsminister Göran Persson, Isabella Lövin, EU-parlamentariker (MP) och Romain Troublé, generalsekreterare för Tara Expeditions, att prata om plastkrisen i haven och varför renare hav är en förutsättning för att klimatmålen ska uppnås.

─ Genom resultaten från dessa forskningsexpeditioner vill vi upplysa allmänheten om att en beteendeändring är nödvändig, samtidigt som vi vill påverka beslutsfattare att begränsa plastnedskräpningen. Ett annat viktigt mål för oss är att uppmuntra näringslivet att utveckla innovativa alternativ till plast, säger Romain Troublé, generalsekreterare på Tara Expeditions.

Centerpartiet meddelar i dag att de vill fasa ut mikroplaster, polyethylene, som i dag utgör den största andelen av allt plastskräp i världshaven. De finns i bland annat duschgelé, hudkräm, tandkräm, deodorant och smink, och följer med tvättvattnet ut i avlopp och vattendrag. En del fastnar i reningsverkens filter, men mellan tio och trettio procent kommer ut i naturen.

Östersjön får varje år ta emot 40 ton mikroplaster enbart från kroppsvårdsprodukter.

– Vi vill se ett krav på att alla företag inom EU måste fasa ut mikroplaster ur sina hygienartiklar till år 2020, säger centerledaren Annie Lööf.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.