nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Plastavfallet i haven riskerar fördubblas

Uppskattningsvis åtta miljoner ton plastavfall läcker ut i havet varje år. Med nuvarande utveckling skulle den globala mängden plast i havet nästan fördubblas till 250 miljoner ton fram till 2025.

  • Annons 1

De uppgifterna kommer från en gemensam rapport från Ocean Conservancy och McKinsey Center för näringsliv och miljö: Hejda tidvattnet – Landbaserade strategier för ett plastfritt hav. Den omfattande undersökningen visade att mer än 80 procent av plasten i havet kommer från land, och inte från fisket och fiskefartygen. Av dessa 80 procent kommer tre fjärdedelar från avfall, som inte samlats in, och resten från läckor från avfallshanteringssystemet.

Forskningen visar också att mer än hälften av den plast som läcker ut i havet kommer från bara fem länder: Kina, Indonesien, Filippinerna, Thailand och Vietnam.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Hästen ingen miljöbov utan en värdefull resurs

Debatt

Ett antal publikationer har nyligen skrivit om studier på hästhagars fosforläckage. Se istället hästens produktion av fosfor som en samhällsresurs som kan tas tillvara på, istället för ett hot som bara ska stoppas och kostar pengar, skriver Alexandra D Stark, marknadsansvarig och Maria Sammeli, produktchef på Polonite, Ecofiltration Nordic.

  • Annonskod Huvudspalten 4