nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Planer på fullskalig vågkraftspark

  • Annons 1

Fortum och Sebased Industry har lämnat in en intresseanmälan till Energimyndigheten om investeringsstöd för en fullskalig vågkraftspark på västkusten.

Anläggningen beräknas kosta en kvarts miljard kronor och kommer bestå av 500 aggregat med en effekt på 10 megawatt.

– Vi ser vågkraft som en viktig del i jakten på framtidens energi. Fortfarande är vågkraften under utveckling, men vi bedömer att den är så intressant att vi nu vill undersöka möjligheterna till en vågkraftsanläggning i full skala, säger Göran Hult, chef för Fortums vattenkraft.

Fortum har tidigare samarbetat med Uppsala universitet i en testanläggning för vågkraft utanför Lysekil.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.