nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Pipande dosor främjar sparsam körstil

Pipande dosor ska hjälpa hemtjänstpersonal i Finnspång att köra bränslesnålt. Försöket ingår i en långsiktig satsning där både miljön och kommunens ekonomi står i fokus.

  • Annons 1

I Hällestad pågår ett projekt att minska bränsleförbrukningen för kommunens transporter. Inom ramen för detta har man nu installerat dosor i nio av kommunens hemjänstbilar som ger föraren direktåterkoppling om sin körstil genom att dosan piper när föraren kör för fort, bromsar eller accelererar för hastigt. Det skriver Norrköpings Tidningar.

Dosan är dessutom kopplad till en webbsajt som ger statistik och information om tid och bränsleförbrukning.

Enligt Joakim Svensson, energistrateg på Finspångs kommun, samt projektledare för satsningen, sker cirka 80 procent av kommunens resor inom hemtjänsten. Förutom minskad klimatpåverkan ser man stora möjligheter att spara pengar på att köra mjukt, genom att det minskar både slitage och bränsleförbrukning.

Projektet ska utvärderas i höst och om det slår väl ut kommer dosor att installeras i fler bilar framöver.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Miljöinnovationer i topp i Swedbanks entreprenörstävling

Tio entreprenörer har utsetts till vinnare i Swedbanks tävling rivstart. Bland dessa finner vi några intressanta affärsidéer inom vattenrening, minskat sopsvinn och smarta solceller.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.