nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Pipande dosor främjar sparsam körstil

Pipande dosor ska hjälpa hemtjänstpersonal i Finnspång att köra bränslesnålt. Försöket ingår i en långsiktig satsning där både miljön och kommunens ekonomi står i fokus.

  • Annons 1

I Hällestad pågår ett projekt att minska bränsleförbrukningen för kommunens transporter. Inom ramen för detta har man nu installerat dosor i nio av kommunens hemjänstbilar som ger föraren direktåterkoppling om sin körstil genom att dosan piper när föraren kör för fort, bromsar eller accelererar för hastigt. Det skriver Norrköpings Tidningar.

Dosan är dessutom kopplad till en webbsajt som ger statistik och information om tid och bränsleförbrukning.

Enligt Joakim Svensson, energistrateg på Finspångs kommun, samt projektledare för satsningen, sker cirka 80 procent av kommunens resor inom hemtjänsten. Förutom minskad klimatpåverkan ser man stora möjligheter att spara pengar på att köra mjukt, genom att det minskar både slitage och bränsleförbrukning.

Projektet ska utvärderas i höst och om det slår väl ut kommer dosor att installeras i fler bilar framöver.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.