nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Pipande dosor främjar sparsam körstil

Pipande dosor ska hjälpa hemtjänstpersonal i Finnspång att köra bränslesnålt. Försöket ingår i en långsiktig satsning där både miljön och kommunens ekonomi står i fokus.

  • Annons 1

I Hällestad pågår ett projekt att minska bränsleförbrukningen för kommunens transporter. Inom ramen för detta har man nu installerat dosor i nio av kommunens hemjänstbilar som ger föraren direktåterkoppling om sin körstil genom att dosan piper när föraren kör för fort, bromsar eller accelererar för hastigt. Det skriver Norrköpings Tidningar.

Dosan är dessutom kopplad till en webbsajt som ger statistik och information om tid och bränsleförbrukning.

Enligt Joakim Svensson, energistrateg på Finspångs kommun, samt projektledare för satsningen, sker cirka 80 procent av kommunens resor inom hemtjänsten. Förutom minskad klimatpåverkan ser man stora möjligheter att spara pengar på att köra mjukt, genom att det minskar både slitage och bränsleförbrukning.

Projektet ska utvärderas i höst och om det slår väl ut kommer dosor att installeras i fler bilar framöver.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.