nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Pipande dosor främjar sparsam körstil

Pipande dosor ska hjälpa hemtjänstpersonal i Finnspång att köra bränslesnålt. Försöket ingår i en långsiktig satsning där både miljön och kommunens ekonomi står i fokus.

  • Annons 1

I Hällestad pågår ett projekt att minska bränsleförbrukningen för kommunens transporter. Inom ramen för detta har man nu installerat dosor i nio av kommunens hemjänstbilar som ger föraren direktåterkoppling om sin körstil genom att dosan piper när föraren kör för fort, bromsar eller accelererar för hastigt. Det skriver Norrköpings Tidningar.

Dosan är dessutom kopplad till en webbsajt som ger statistik och information om tid och bränsleförbrukning.

Enligt Joakim Svensson, energistrateg på Finspångs kommun, samt projektledare för satsningen, sker cirka 80 procent av kommunens resor inom hemtjänsten. Förutom minskad klimatpåverkan ser man stora möjligheter att spara pengar på att köra mjukt, genom att det minskar både slitage och bränsleförbrukning.

Projektet ska utvärderas i höst och om det slår väl ut kommer dosor att installeras i fler bilar framöver.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Vegetariskt valgodis från Alliansen

Alliansens förslag till klimat- och miljöpolitik domineras av morötter, alltså stöd av olika slag, som bonus för miljöbilar. Därmed har Moderaternas politik fått stort genomslag. Med ett grönt spår för företagande, får även Centerpartiets politik genomslag, medan några av Liberalernas och Kristdemokraternas hjärtefrågor fått stryka på foten.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt beslut: Drivmedel ska klimat- och ursprungsdeklareras vid pump

Regeringen har beslutat om en ny förordning där konsumenter vid bränslepumpen ska få information om drivmedels klimatpåverkan och ursprung. Sverige blir först i världen med en sådan konsumentinformation och drivmedelsförordningen kommer gälla från år 2020.