nr-logo

Hållbarhet i praktiken

WBCSD: 3 hållbarhetstips för att skala upp

Nio miljarder människor 2050. Det sätter press på företagare världen över att hålla sig inom ramen för planetens resursmässiga gränser. Det menar WBSCD:s operativa chef Peter White som tipsar om vad som krävs för att snabba på resan mot ett hållbart företagande.

  • Annons 1

World business council for sustainable development, WBCSD vill driva företag mot en ny agenda där man tillsammans lägger grunden för ett företagande där nio miljarder människor kan leva gott inom ramen för planetens gränser. Som medlemmar har de en stor mängd företag från hela världen, bland annat Canon, Philips, Volkswagen, ABB och Sweco.

Här tipsar Peter White, organisationens operativa chef om vad han anser krävs för att lyckas driva sitt företag i en hållbar riktning:

Värdet av vision

Det är kritiskt för alla organisationer att veta var de ska, att se fyrljuset i slutet av resan. Vet vi inte detta är risken stor att vi bara försöker göra saker lite bättre än de är, men utan att nödvändigtvis vara säkra på att vi rör oss i rätt riktning. Som exempel: WBCSD började med att ta fram en vision om var de ville att samhället skulle vara 2050 och vad företagens roll skulle vara i detta. På så vis har de en riktning i sitt arbete.

Det attraktiva i att agera.

Det är visionen tillsammans med aktion som gör skillnad. Det finns stor kraft i att göra en långsiktig plan och sedan bryta ned den i konkreta handlingsplaner. Som exempel: WBCSD bröt ned sin vision för 2050 till en handlingsplan för 2020 och vad de vill göra fram till dess.

Makten i partnerskap

Det går att göra en massa saker, men oftast blir man starkare om man samarbetar med andra. Ett företag kanske tillverkar sjukvårdsprodukter men kan inte själva leverera sjukvård. Som exempel: WBCSD har jobbat mycket med World resource institute och UNEP som partners i olika projekt för att kunna leverera bredare lösningar tillsammans.

Läs mer om organisationens vision och handlingsplan här:

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.