nr-logo

Tidningen för miljöproffs

WBCSD: 3 hållbarhetstips för att skala upp

Nio miljarder människor 2050. Det sätter press på företagare världen över att hålla sig inom ramen för planetens resursmässiga gränser. Det menar WBSCD:s operativa chef Peter White som tipsar om vad som krävs för att snabba på resan mot ett hållbart företagande.

  • Annons 1

World business council for sustainable development, WBCSD vill driva företag mot en ny agenda där man tillsammans lägger grunden för ett företagande där nio miljarder människor kan leva gott inom ramen för planetens gränser. Som medlemmar har de en stor mängd företag från hela världen, bland annat Canon, Philips, Volkswagen, ABB och Sweco.

Här tipsar Peter White, organisationens operativa chef om vad han anser krävs för att lyckas driva sitt företag i en hållbar riktning:

Värdet av vision

Det är kritiskt för alla organisationer att veta var de ska, att se fyrljuset i slutet av resan. Vet vi inte detta är risken stor att vi bara försöker göra saker lite bättre än de är, men utan att nödvändigtvis vara säkra på att vi rör oss i rätt riktning. Som exempel: WBCSD började med att ta fram en vision om var de ville att samhället skulle vara 2050 och vad företagens roll skulle vara i detta. På så vis har de en riktning i sitt arbete.

Det attraktiva i att agera.

Det är visionen tillsammans med aktion som gör skillnad. Det finns stor kraft i att göra en långsiktig plan och sedan bryta ned den i konkreta handlingsplaner. Som exempel: WBCSD bröt ned sin vision för 2050 till en handlingsplan för 2020 och vad de vill göra fram till dess.

Makten i partnerskap

Det går att göra en massa saker, men oftast blir man starkare om man samarbetar med andra. Ett företag kanske tillverkar sjukvårdsprodukter men kan inte själva leverera sjukvård. Som exempel: WBCSD har jobbat mycket med World resource institute och UNEP som partners i olika projekt för att kunna leverera bredare lösningar tillsammans.

Läs mer om organisationens vision och handlingsplan här:

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.