nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Pepsico nådde vattenmålet före deadline

Livsmedelskoncernen Pepsico nådde sina vattenmål fyra år för tidigt. För sitt arbete fick företaget årets Stockholm Industry Water Award. Här är deras framgångsrecept.

  • Annons 1

Liese Dallbauman är chef för Pepsicos globala vattenavdelning. Under ett seminarium på Världsvattenveckan i Älvsjö berättade hon om några av de faktorer som gjort att koncernen lyckats minska sin vattenförbrukning rejält de senaste åren. Jämfört med 2006 har företagets vattenanvändning minskat med 20 procent per produktionsenhet. Det gör att Pepsico når sitt mål fyra år i förtid. I liter räknat innebar besparingen 16 miljarder liter bara i fjol. Några av framgångsrecepten har varit smartare bevattningsmetoder i jordbruket, återanvändning av vatten och ett vattenledningssystem för produktionsenheter för att hitta och råda bot på slöseriet.

– Det jag tittar på i mitt arbete är människor, teknik och effektivitet i produktionen, säger Liese Dallbauman.

Sprider framgångar

Pepsico har använt sig av verktyget Recon för att minska vattenhanteringen. Namnet står för resource conservation. Med hjälp av det digitala verktyget får verksamheterna inom koncernen koll på hur vattenanvändningen ser ut och förbättringsområden identifieras. Om projekt på en fabrik blir framgångsrika sprids de i koncernen och även ut i leverantörsleden.

Hon betonar att det inte alltid handlar om att identifiera det produktionsled i en fabrik där mest vatten används.

– Även om man inte använder så mycket vatten i ett visst steg så kan det vara dyrt vatten och då kanske man ska börja där. Man kanske måste värma upp det vattnet eller rena det och då får det vattnet ett helt annat värde, säger Liese Dallbauman.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.