nr-logo

Hållbarhet i praktiken

klimatmötet
Johanna Lissinger Peitz, Sveriges chefsförhandlare, berättar om Sveriges roll på klimatmötet. FOTO: Joline Ekman

Pengarna det svåra inför klimatmötet i Polen

När världens länder möts för FN:s stora klimatmöte i Polen, handlar det om vilka regler som ska gälla för att målen från Paris ska uppnås. Frågor om hur klimatfinansieringen ska gå till blir det svåraste, konstaterar Johanna Lissinger Peitz, Sveriges chefsförhandlare.

  • Annons 1

När världens länder möts på klimatmötet i den polska staden Katowice under de två kommande veckorna, ska det handla om regler, transparent rapportering och annat som gör det möjligt att säkra att klimatmålen som fastställdes i Paris år 2015 verkligen nås.

Svåraste områdena

Finansiering är ett av de ämnen som ska avhandlas. Det handlar till exempel om hur rikare länder ska överföra stöd till fattigare länder.

– Frågor om klimatfinansiering och information om finanser blir det svåraste, säger Sveriges chefsförhandlare Johanna Lissinger Peitz under ett pressmöte 28 november.

Det handlar inte bara om offentliga medel. För ska omställningen finansieras, krävs även privata finansiella flöden.

– Vi måste vända finansiella flöden så att de stödjer klimatvänlig teknik, konstaterar hon.

Skärpta åtaganden på klimatmötet

I förhandlingarna ska länderna också komma överens om hur deras åtaganden ska skärpas stegvis. Det de åtagit sig så här långt räcker inte alls.

– Därför behöver vi driva på och få skärpta åtaganden vart femte år, säger Johanna Lissinger Peitz.

Beslut kan hänga på EU

På frågan om vartåt det lutar, svarar hon att det förberedande mötet i Krakow gett positiva signaler. Roger Sedin, som är ansvarig handläggare vid internationella klimatförhandlingar, säger:

– Hur vi landar handlar väldigt mycket om vad de stora spelarna tycker. EU är en stor spelare till exempel.

Under dagen presenterade EU-kommissionen sitt förslag till klimatstrategi, som går ut på att EU ska vara pådrivande.

Läs mer: Julpyntet som anmälts till åtal

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.