nr-logo

Hållbarhet i praktiken

”Pengar i en burk gynnar inte klimatet!”

På sistone har företag och organisationer börjat avsätta pengar – för att i framtiden göra något bra för klimatet. Att ge pengar till sig själv när man belastar klimatet är inte ett effektivt sätt att minska sin klimatpåverkan, skriver Christian Patay, VD, Tricorona Climate Partner.

Christian Patay
  • Annons 1

Ett exempel är biståndsorganisationen Diakonia som säger: ”Vi avsätter tio procent av biljettpriset på våra flygresor till en fond, som används för att förstärka organisationens interna klimatarbete.”

Energimyndigheten rekommenderar att den som flyger kompenserar utsläppen med hjälp av den FN-godkända klimatkompensationen Clean Development Mechanism, som förutom en garanterad och tredjepartsverifierad utsläppsminskning bidrar till hållbar utveckling i projektlandet. Rekommendationen följs idag av regeringen, kommuner, myndigheter, statliga bolag och mängder av företag och organisationer.

Linköpings kommun berättar att man lägger undan pengar i en ”klimatburk” för att göra nytta i framtiden. ”Vad pengarna ska användas till är inte riktigt bestämt, men det kan handla om att ordna cykelkampanjer eller gratis parkering för de som avstår bilen.”

Trovärdig klimatkompensation bygger på att man omedelbart garanterar en specifik volym klimatnytta som verkligen infrias. Detta är inte fallet då man lägger undan pengar i en burk.

”Burkmetodens” nackdelar är flera:

  1. Det är inte kostnadseffektivt.
 Jämfört med etablerade mekanismer, som exempelvis FN:s Clean Developement Mechanism, kan tonpriset för koldioxid bli avsevärt mycket högre.
  2. Man börjar i fel ände.
 Klimatarbetet bör integreras i verksamheten och inte vara beroende av en budgetpost som fylls på när medarbetarna bidrar med utsläpp, till exempel vid flygresor.
  3. Resultaten måste vara mätbara.
 De utsläppsminskningar som finansieras bör vara mätbara och konkreta, vilket de inte blir när ersättningen går till en själv.
  4. Det går för långsamt!
 Det globala klimatproblemet är akut och klimatkompensationen måste göras snarast, inte eventuellt i framtiden. Ett internt klimatarbete tar tid att etablera och klimatnyttan är därmed inte omedelbar.

Christian Patay, VD, Tricorona Climate Partner

 

Håller du med? Om inte, kontakta redaktionen på debatt@miljo-utveckling.se

Kommentarer

1 reaktion till “”Pengar i en burk gynnar inte klimatet!””

  1. Trams! skriver:

    Tramserier när organisationer ger sig själva pengar och tror det skulle göra nytta för klimatet!

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.