nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Påverka miljöbovar bättre än uteslutning

Det är effektivare att påverka miljötveksamma bolag än att utesluta dem. Det visar en avhandling från Handelshögskolan i Stockholm.

  • Annons 1

Emma Sjöströms avhandling Shareholder Influence on Corporate Social Responsibility visar att aktieägare som engagerar sig i bolagens CSR-arbete oftast har en indirekt påverkan.

– Aktieägare har en stor möjlighet att påverka bolag att på sikt bli bättre på affärsetik, miljö och socialt ansvarstagande och hjälpa till att forma nya normer i branschen, kommenterar Emma Sjöström och menar att det kan vara bättre att köpa aktier i tveksamma branscher och sätta press på bolagen inifrån, än att systematiskt utesluta dem.

Glada besked

Emma Sjöströms slutsats har varit glädjande besked för bland andra KPA Pension.

– Äntligen får vi bra bevis på att våra etiska placeringar gör skillnad. Även om det inte exakt går att mäta resultatet ser vi tydligt hur allt fler bolag, även så kallade värstingar, inrättar främst policys för miljöarbetet men också för CSR-arbetet, säger Sofia Hagman, CSR-ansvarig i KPA Pension.

De investerar i cirka 750 utvalda bolag i hela världen, varav ett 70-tal är energibolag, mycket för att kunna trycka på dem i deras miljöarbete. Målet är att fler bolag ska minska sin negativa påverkan på miljön.

För att lyckas arbetar KPA Pension enligt tydliga etiska riktlinjer, medverkar på bolagsstämmor och driver på energibolagen att satsa på förnybar energi, samt besöker bolag som inte når upp till kraven på miljö och CSR.

– Dessutom stöttar vi företagen i deras CSR-arbete. Det leder ofta till att arbetet kan prioriteras och gå snabbare, säger Sofia Hagman.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4