nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Partiklar från vägbeläggningar ger hälsoproblem

  • Annons 1

Att partikelutsläppen från exempelvis bilar och vedeldning leder till stora hälsoproblem har man vetat länge. Partiklarna kan exempelvis leda till sjukdomar i luftvägarna och till hjärt- och kärlsjukdomar. I forskningsprojektet WearTox som genomförts på uppdrag av Vägverket har det visat sig att slitagepartiklar från däck och vägbana kan vara en lika allvarlig hälsorisk som avgaspartiklar. Partiklar från vissa vägbeläggningar var sämre än andra. Exempelvis gavslitagepartiklar från en vägbeläggning med granit större inflammationseffekter på mänskliga celler än de från en beläggning med kvartsit.

Dubbdäck ger dessutom upphov till mer än 40 gånger så mycket partiklar som odubbade vinterdäck.

 – Forskningsresultaten visar på vikten av att minska partikelutsläppen från väg och däck. Hälsoeffekterna är så omfattande att flera åtgärder måste vidtas, konstaterar Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

De är Sveriges bästa arbetsgivare 2017

Revisionsbolaget Grant Thornton har utsetts till ”Sveriges bästa arbetsgivare 2017” för stora företag och när det gäller mellanstora organisationer är det teknikkonsultföretaget Bengt Dahlgren som tar hem den titeln. Resultatet baseras på en årlig undersökning som genomförs av employer branding-företaget Universum.