nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Parlamentet röstade ja till kommissionen

EU-parlamentet har röstat ja till den nya kommissionen, men mandatet är svagare än både 2010 och 2004.

  • Annons 1

Totalt fick kommissionen 423 ja-röster, 209 nej-röster och 67 nedlagda röster. Det kan jämföras med 2004 då den första Barroso-kommissionen röstades igenom med 449 ja-röster, 149 nej-röster och 82 nedlagda röster. Den andra Barroso-kommissionen valdes den 9 februari 2010 med 488 ja-röster mot 137 nej-röster och 72 nedlagda röster.

Endast nio av de 28 kommissionärerna är kvinnor.

Karmenu Vella från Malta blir miljökommissionär och han får också ansvar för havs- och fiskefrågor. Kommissionär för klimat och energi blir Miguel Arias Cañete från Spanien. Vicepresidenten för den så kallade energiunionen heter Maros Šefčovič och kommer från Slovakien. Han kommer att arbeta tätt tillsammans med klimat- och energikommissionären, samt miljö- och fiskerikommissionären.

Kommissionen ska nu formellt bekräftas av EU-ländernas stats- och regeringschefer för att kunna börja arbeta den första november.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Miljöinnovationer i topp i Swedbanks entreprenörstävling

Tio entreprenörer har utsetts till vinnare i Swedbanks tävling rivstart. Bland dessa finner vi några intressanta affärsidéer inom vattenrening, minskat sopsvinn och smarta solceller.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.