nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Parlamentet röstade ja till kommissionen

EU-parlamentet har röstat ja till den nya kommissionen, men mandatet är svagare än både 2010 och 2004.

  • Annons 1

Totalt fick kommissionen 423 ja-röster, 209 nej-röster och 67 nedlagda röster. Det kan jämföras med 2004 då den första Barroso-kommissionen röstades igenom med 449 ja-röster, 149 nej-röster och 82 nedlagda röster. Den andra Barroso-kommissionen valdes den 9 februari 2010 med 488 ja-röster mot 137 nej-röster och 72 nedlagda röster.

Endast nio av de 28 kommissionärerna är kvinnor.

Karmenu Vella från Malta blir miljökommissionär och han får också ansvar för havs- och fiskefrågor. Kommissionär för klimat och energi blir Miguel Arias Cañete från Spanien. Vicepresidenten för den så kallade energiunionen heter Maros Šefčovič och kommer från Slovakien. Han kommer att arbeta tätt tillsammans med klimat- och energikommissionären, samt miljö- och fiskerikommissionären.

Kommissionen ska nu formellt bekräftas av EU-ländernas stats- och regeringschefer för att kunna börja arbeta den första november.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.