nr-logo

Tidningen för miljöproffs

– Paris har tagit klimatinitiativ som engagerar befolkningen och som visar vägen för många av världens växande storstäder, säger Carina Borgström-Hansson, globalt ansvarig för Earth Hour Stadsutmaningen på WWF.
– Paris har tagit klimatinitiativ som engagerar befolkningen och som visar vägen för många av världens växande storstäder, säger Carina Borgström-Hansson, globalt ansvarig för Earth Hour Stadsutmaningen på WWF. FOTO: WWF

Paris utses till världens klimatstad

Paris är vinnare i Världsnaturfondens stadsutmaning, Earth Hour Capital 2016. Staden prisas för sina ambitiösa klimatåtgärder, sin långsiktiga vision och vilja att samarbeta och dela kunskap.

  • Annons 1

Totalt deltog 125 städer från 21 länder i årets globala stadsutmaning. Umeå var årets svenska klimatstad och en av de 18 finalisterna i den globala finalen. Umeå fick också ett särskilt omnämnande av juryn, som imponerades av omfattningen av genomförda klimatåtgärder; allt ifrån strategiska satsningar på sol, vind och alternativa bränslen till att utbilda och involvera medborgarna i omställningsarbetet.

Men störst intryck på den internationella juryn gjorde Paris, med innovativa åtgärder och ett framgångsrikt arbete för att föra samman både städer och stadsinvånare på vägen mot ökad hållbarhet.

I december i fjol var den franska huvudstaden värd för FN:s klimatmöte och Paris har skapat en modell för hållbar stadsutveckling som andra städer kan återanvända. Staden har även startat en centralt styrd ”klimatbyrå” som ska öka tillgången på miljöbilar och kollektivtrafik och utveckla omvandlingen av avfall till bränsle. Dessutom har rutiner skapats för att säkerställa att stadsutvecklingen både tar hänsyn till invånarnas behov och stadens hållbarhetsmål.

– Medan världen förbereder sig för att omsätta klimatavtalet i handling, föregår Paris med gott exempel. Staden har tagit klimatinitiativ som engagerar befolkningen och som visar vägen för många av världens växande storstäder. De är välförtjänta vinnare, säger Carina Borgström-Hansson, globalt ansvarig för Earth Hour City Challenge på Världsnaturfonden, WWF.

Stadsutmaningen, Earth Hour City Challenge, startades av WWF 2010 för att uppmuntra städer att bli förebilder inom hållbar stadsutveckling. Deltagarna rapporterar in klimatdata – utsläpp, åtaganden och åtgärder till en global plattform.

Tidigare globala vinnare har varit städer som Seoul, Vancouver och Kapstaden.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.