nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Paradigmskifte för säkrare kemikaliehantering

  • Annons 1

Bristfälliga tester bidrar till att tusentals kemikalier blir felaktigt bedömda. För att göra något åt problemet krävs ett totalt paradigmskifte i synen på kemikaliebedömning. USAs vetenskapsråd presenterar i en rapport på uppdrag av miljöskyddsmyndigheten EPA nya strategier för att undersöka kemikaliernas effekter. Fördelarna med testsystemen som föreslås är att det går att undersöka större antal kemikalier och blandningar samt fler biologiska reaktioner, dessutom både snabbare och billigare.

I USA har myndigheter gått samman i projekt för att ta fram de nya testmetoderna och nu efterlyser man en internationell samordning.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.