nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Panasonic bygger hållbar stadsdel

Panasonic i Japan är i full färd med att bygga en energisnål stadsdel där husen är nästan självförsörjande på energi. 1000 bostäder ska det bli totalt och inflyttningen har redan börjat.

  • Annons 1

Bostadsområdet Fujisawa ligger en timmes bilfärd från Tokyo och är byggt på fabriksmark där Panasonic tidigare producerat tv-apparater. Beslut om att bygga området togs när fabriken skulle läggas ned och området saneras. De 300 byggnader som står färdiga idag är alla nästan självförsörjande på energi. Varje hus har solpaneler på taket med en maximal kapacitet på 4,8 kW. I genomsnitt över året producerar varje hus mellan 13 och 14 kWh per dag och om det blir ett överskott kan det skickas tillbaka till nätet för att exporteras.

Bränsleceller

Alla hus är utrustade med en naturgasdriven bränslecell som producerar upp till 750 watt el. Den har en elektrisk verkningsgrad på upp till 39 procent, medan resten blir värme och fyller upp ett mellanlager på nästan 125 liter med 60 grader varmt vatten. Totalt kan husen utnyttja 95 procent av energiinnehållet i gasen och alla husen är även utrustade med ett system för övervakning av energiförbrukning. Det finns även laddstationer för bilar och cyklar.

Christer Ericsson, Panasonic Nordic

Christer Ericsson, Panasonic Nordic

– Vi har projekterat området från grunden och skapat en infrastruktur med eget informations- och energinätverk, berättar Christer Ericsson på Panasonic Nordic.

Ambitionen är att koldioxidutsläppen i området ska kunna reduceras med 70 procent jämfört med liknade bostadsområde byggt 1990 och vattenkomsumtionen med 30 procent jämfört med användandet av utrustning som är 10 år gammal.

Ännu finns inga beslut om att bygga fler liknande städer i andra delar av världen.

– Nu vill vi följa upp hur det går, men det är klart att vi kommer att undersöka möjligheten att bygga fler områden, säger Christer Ericsson.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4